IX : Babilon, Babel şi alte `boboare`

SCRIITORI CU UNGHIA SUMERIENI, ALE CĂROR TABLETE DE PĂMÂNT NE SPUN POVESTEA ASIRIEI ŞI A BABILONULUI

                                               MARELE CREUZET SEMITIC

          Secolul al XV-lea a fost o epocă a marilor descoperiri. Columb a încercat să găsească o rută înspre insula Kathay şi a dat peste un nou şi neaşteptat continent. UN episcop austriac a întreprins o expediţie ce presupunea o călătorie spre est şi găsirea patriei marelui duce de Moscova, călătorie ce s-a dovedit un eşec total, pentru că Moscova n-a fost călcată de oameni din vest decât în generaţia următoare. Între timp, un veneţian anume pe nume Barbero a explorat ruinele Asiei de vest şi a adus înapoi rapoarte despre o limbă foarte curioasă pe care a găsit-o săpată în pietrele tempelor din Shiraz şi gravată pe bucăţi nenumărate de lut ars. 

Totuşi Europa era ocupată cu multe alte lucruri şi abia spre sfârşitul secolului al XVIII-lea primele „inscripţii cuneiforme” ( numite aşa datorită literelor în formă ascuţită, lat. > „cuneus” ) au fost aduse în Europa de topograful danez pe nume Niebuhr. Apoi a durat treizeci de ani până când un profesor german pe nume Grotefend a descifrat primele patru litere, „D”-ul, „A”-ul, „R”-ul şi „SH”-ul, adică numele regelui persan Darius. Pe urmă, încă douăzeci de ani a trebuit să treacă până un ofiţer englez, Henry Rawlinson, care a găsit faimoasa inscripţie de la Behistun, a dat cheia potrivită lacătului scrierii din Asia de vest.

Comparată cu problema descifrării scrierii cuneiforme, sarcina lui Champollion a fost una uşoară. Egiptenii foloseau imagini. Sumerienii, primii locuitori ai Mesopotamiei cărora le-a venit ideea de a-şi zgâria cuvintele pe tablete de pământ, au renunţat în întregime la imagini şi au dezvoltat un sistem de figuri în V care arăta puţine legături cu imaginile din care au evoluat. Câteva exemple vor lumina acest fapt. La început, o stea desenată cu unghia pe o cărămidă arăta aşa :  .  Acest semn ocupa totuşi prea mult spaţiu iar după o scurtă perioadă când sensul de „paradis” a fost adăugat celui de „stea”, imaginea a fost simplicată în felul următor :   ,  lucru ce a îngreunat şi mai mult puzzle-ul. În acelaşi fel boul s-a schimbat de la    în , iar un peşte din   în .  Soarele, iniţial un cerc simplu  a devenit  .  Dacă am folosi felul sumerian de a scrie astăzi, am face un    să arate ca un .

Acest sistem de transcriere a ideilor pare mai curând complicat, dar a fost folosit de sumerieni, babilonieni, asirieni şi persani cât şi de diferitele grupuri de oameni ce şi-au dorit sălaşul în fertila vale pentru mai mult de treizeci de secole.

                                                               TURNUL BABEL

Povestea Mesopotamiei e una a războaielor şi cuceririlor necontenite. Prima dată au venit din nord sumerienii. Ei erau oameni albi ce trăiau în munţi. EI aveau obiceiul să-şi slăvească zeii pe vârful dealurilor. După ce au intrat în câmpie au construit mici dealuri artificiale pe vârful cărora au construit altare.  Nu ştiau cum să construiască scări şi prin urmare şi-au înconjurat turnurile cu tuneluri înclinate. Inginerii noştri au împrumutat această idee, cum foarte bine se poate observa în gările noastre, unde tuneluri ascendente leagă un etaj de altul. Sumerienii au fost contopiţi în întregime de acele grupuri de oameni ce au intrat mai târziu pe valea fertilă. Totuşi, turnurile lor încă persistă printre ruinile Mesopotamiei. Evreii le-au văzut când au mers în exilul din Babilon şi le-au numit turnurile din Bab-Illi sau turnurile Babel.

NINIVE

În secolul XIV î.e.n. sumerienii au pătruns în Mesopotamia. Foarte curând, au fost înlăturaţi de către akkadieni, unul din multele triburi din deşertul Arabiei cunoscuţi şi sub numele de „semiţi” datorită descendenţei din seminţia Sem, unul din cei trei fii ai lui Noe. O mie de ani mai târziu, akkadienii au fost nevoiţi să se supună unui alt nou şi puternic trib semitic, amoriţii, al cărui rege, pe nume Hammurabi, şi-a construit un palat magnific în Babilon şi care a alcătuit un set de legi oamenilor săi, iar acest cod de lege a făcut ca statul babilonian să fie cel mai bine administrat imperiu al lumii antice. Imediat după, hetiţii – pe care îi găsim şi în Vechiul Testament – au cotropit valea fertilă şi au distrus ce nu au putut să fure. La rândul lor au fost înlăturaţi de urmaşii zeului deşertului, Aşur, care se numeau asirieni şi care au făcut din oraşul Ninive centrul unui vast şi teribil imperiu ce cucerise toată Asia de Vest şi Egiptul şi aduna tribut de la nenumărate populaţii supuse.

La sfârşitul secolului VII î.e.n., tot un trib semitic : haldeii, au restabilit Babilonul şi l-au transformat în cea mai importantă capitală a timpului.

ORAŞUL SFÂNT AL BABILONULUI

Nebucadneţar, cel mai cunoscut dintre regi, a încurajat studiul ştiinţei iar cunoştinţa noastră modernă din rândurile astrologiei şi a matematicii este bazată pe anumite principii fundamentale descoperite de haldei.

În anul 538 î.e.n. un trib crud de păstori perani a invadat acest teritoriu antic şi a răsturnat imperiul haldeilor. Cu două sute de ani mai târziu, la rândul lor, au fost răsturnaţi de Alexandru cel Mare ce a transformat Valea Fertilă, vechiul creuzet al atâtor popoare semitice, într-o provincie greacă. Apoi au venit romanii, iar după romani, turcii, iar Mesopotamia – al doilea centru al civilizaţiei lumii 0 a devenit o pustietate unde movile uriaşe de pământ spuneau o poveste despre gloria de demult.

 

 

Traducere şi imagini după Hendrik Van Loon ©

Reclame

Publicat de

kontraziceri

kontrazici sau altădată?

Kontrazici ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s